Terrassen op hoogte bij Parktoren

31 mei 2014

Op het voormalige spoorwegemplacement Noord wordt een van de hoogste torens van Antwerpen gerealiseerd: de Parktoren. Dit project maakt deel uit van de herontwikkeling van een gebied in noordelijk Antwerpen, op loopafstand van het MAS, de oude havendokken, het Eilandje, de Scheldekaaien en de studentenbuurt, maar ook van het stadscentrum. De Parktoren is een ontwerp van het architectenbureau ELD architects.

De toren gaat twintig verdiepingen tellen. Op de begane grond is plek voor commerciële ruimte. Tien verdiepingen daarboven worden studentenkamers en studio's (1 t/m 10). De overige wooneenheden zijn tien verdiepingen (11 t/m 20) met zelfstandige appartementen, met de mogelijkheid voor verzorging aan huis.

Met een hoogte van 78,5 meter wordt de Parktoren een van de hoogste torens van de stad. Vanuit de stedenbouwkundige eis dat elke wooneenheid een buitenruimte moet hebben, ontstond de noodzaak en plicht voor de architecten om na te denken hoe het aangenaam toeven blijft op een terras op meer dan 70 meter hoogte. Om het gebouw er ook goed uit te laten zien, hebben de architecten het gevelbeeld ingericht met een ritmisch spel van gesloten en open geveldelen. Een windcomfortstudie van de Technische Universiteit van Eindhoven heeft aangetoond dat deze gevelinrichting de windsnelheden op deze hoogte sterk verminderen.

Zoontjens is gevraagd om de terrassen, die panoramisch uitzicht op de stad bieden, op de verdiepingen 11 tot en met 20 aan te leggen. In totaal leggen we hier bijna 2250 vierkante meter aan terrassen met speciaal geproduceerde Dreentegels® op DNS®.

Architectura.be noemt dit project één van de tien mooie architecturale projecten die het Belgische landschap in 2014 zullen sieren.

Bronnen: architectenweb.nl/parktoren.be/ELD architects