Nederlandse Green Deal Verduurzaming Betonketen wint Green Deal Runner Up Award

13 november 2013

“Samenwerking in de bouw is goed voorbeeld”Het Nederlandse MVO Netwerk Beton, waarvan CRH en daarmee ook Zoontjens deel uitmaakt, heeft de Green Deal Runner Up Award 2013 gewonnen voor zijn veelbelovende prestaties met de Green Deal Verduurzaming Betonketen. Dit maakte Monika Milz, de voorzitter van de Green Deal Board, bekend tijdens de Innovatie-estafette op 12 november 2013 in RAI Amsterdam. Zij noemde de inspanningen van de betonsector een voorbeeld voor andere verduurzamingsprojecten.

Bij de uitreiking waren ook de Nederlandse minister Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur & Milieu aanwezig. De minister prees de betonsector voor zijn inspanningen in de Green Deal Verduurzaming Beton. Hij beseft dat de betonsector de afgelopen jaren met economische tegenwind te maken heeft gehad en is ervan onder de indruk hoever zij met dit initiatief zijn gekomen. Het streven om de betonketen te sluiten sprak hem in het bijzonder aan.

De hele keten
Namens het MVO Netwerk Beton nam Evert Schut de prijs van harte aan: “Wat dit netwerk zo bijzonder maakt, is het grote aantal deelnemers: dertig bedrijven en brancheorganisaties. Bij elkaar zijn ze goed voor meer dan 50.000 arbeidsplaatsen. Een hele keten van bedrijven werkt hierin aan de ambitieuze doelstelling om de betonketen te verduurzamen. Samen kunnen we een substantiële bijdrage leveren aan de CO2-reductie van Nederland.”

Minder CO2
Uit zojuist gepubliceerd onderzoek van milieuadviesbureau CE Delft blijkt dat de betonketen zijn CO2-uitstoot met 30 procent kan verminderen in 2020. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van nieuwe, CO2-arme bestanddelen voor cement; het voornaamste bestanddeel van beton. Uit gerecyclede cementsteen kan nieuw cement worden gemaakt. Al hoewel deze technologie nog in de kinderschoenen staat is het eveneens innovatie die kan leiden tot minder CO2 uitstoot. Schut: “Beton is alles behalve een 'grijs product’. Integendeel: de betonketen loopt voorop met technologie, vernieuwende toepassingen, samenwerking en innovatieve bouwprojecten.”

De Green Deal Runner Up Award
De Green Deal Runner Up Award is een initiatief van de Green Deal Board. De prijs is een aanmoediging voor Green Deals die een veelbelovende prestatie hebben neergezet in verduurzaming en daarbij blijk geven van samenwerking, durf en vernieuwing. Zes Green Deals waren hiervoor genomineerd dit jaar en drie van hen vielen in de prijzen.

Bron: MVO Nederland
Foto: Jan Willem Groen, Groen fotografie Utrecht