Bijna 4.000 m² parkeerdak voor nieuw ziekenhuis

13 mei 2019

In Luik nadert de bouw van het nieuwe ziekenhuiscomplex MontLégia zijn einde. Gezien de ligging, op de site van de voormalige steenkoolmijn Patience et Beaujonc in de wijk Glain, moest het gebouw bestand zijn tegen seismische belastingen en daarom werd gekozen voor een paalfundering en gewapend beton. Voor de parkeerdaken werd om dezelfde reden een beroep gedaan op Zoontjens.

In het nieuwe ziekenhuiscomplex worden de activiteiten van de ziekenhuizen St.-Joseph (Luik), L’Espérance (Montegnée) en St.-Vincent (Rocourt) geïntegreerd. De tijdelijke vereniging AAH, bestaande uit Assar Architects, Artau Architectures en Hoet + Minne, stond in voor het ontwerp. Het gebouw telt een totale oppervlakte van 113.000 m² en heeft een capaciteit van 764 ziekenhuisbedden en 155 dagopnameplaatsen. Omdat op de site vroeger de steenkoolmijn Patience et Beaujonc lag en de grond daardoor gevoelig is aan seismische trillingen, werd het nieuwe ziekenhuis gefundeerd op palen en uitgevoerd in gewapend beton.

Drie productgroepen toegepast
Om dezelfde reden werd voor de parkeerdaken een beroep gedaan op Zoontjens. Ruddy Dettmaring, country manager: “Wij pasten er drie productgroepen toe: Pardak®XL, Pardak®110 en Dreen®Magna. Pardak® is een demontabel, modulair systeem met tegels voor parkeerdaken. Het vangt bewegingen op in de onderconstructie, spreidt krachten bij het berijden, reduceert contactgeluiden en zorgt voor een optimale waterafvoer. Voor het parkeergedeelte van 3.000 m² op gebouw B21 dat toegankelijk moet zijn voor zware ambulances, schreven de architecten Pardak®XL voor. Die klus klaarden we in samenwerking met onze partner Eurodal. Op het 500 m² groot terras ernaast legden we Dreen®Magna-tegels met formaat 100x100 cm. Het terras wordt van de dakparking gescheiden door esthetische betonblokken. Op gebouw B17 ten slotte, plaatsten we 800 m² Pardak®110, geschikt voor voertuigen tot 3,5 ton.”

Klant ontzorgen
“We zorgen voor de levering, de installatie, het onderhoud en de garantie op de systemen. De opdrachtgever heeft geen omkijken naar de uitvoering van het werk. We werken met vaste onderaannemers en begeleiden de projecten zelf. Hierdoor kunnen we de expertise die we hebben opgebouwd, optimaal inzetten. Er is dan ook sprake van een hoge kwaliteitsborging”, besluit Dettmaring.

Met onze bijdrage aan MontLégia voegen we een nieuw prestigeproject toe aan een reeds indrukwekkend portfolio, dat met onder meer AZ Sint-Maarten in Mechelen en AZ Alma in Eeklo nog heel wat andere ziekenhuizen telt.